středa 26. února 2014

Sestavování lékárničky

Povinností každého člověka, v případě jakékoliv události související s ohrožením zdraví,  je povinnost poskytnout první pomoc. Jen málokdo dokáže zachránit život pouze za použití vlastních rukou, a proto je vhodné s sebou vždy nosit lékárničku.

Na následujících řádcích se proto budu věnovat tomu, co by měla lékárnička obsahovat, jak její vybavení použít a umět tak pomoci kdykoliv a kdekoliv.  

UPOZORNĚNÍ: Vím, že spoustu materiálů člověk může nahradit alternativním prvek (např. místo škrtidla je možné použít tkaničku od bot), ale to bych místo článku musela psát minimálně bakalářskou práci J Proto se budu věnovat čistě jen zdravotnickému materiálu a ošetření „pomoz si sám“ nechám na jiný článek.

V první řadě si musíme položit otázku CO NÁS MŮŽE NA CESTĚ POTKAT“ – tj. jaká nebezpečí nám hrozí. Do jakého terénu vyrážíme? Bude tam bodavý hmyz? Jsou v blízkosti nepřehledné silnice?  Půjdeme dlouho na slunci? Vede naše trasa po vyznačených trasách, nebo se budeme prodírat houštinou?

Pro výpravu do lesa – řekněme s jedním přespáním – bych doporučila následující: Sterilní čtverce, široké obinadlo jak tlakové, tak normální, trojcípý šátek, resuscitační roušku, desinfekční prostředek, nůž či jiný ostrý nástroj, náplast, škrtidlo, trubičku z pevného materiálu (např. střední část propisky) Zyrtec a léky proti bolesti dle individuálního doporučení lékaře.

Uplatnění této sestavy: Se STERILNÍMI ČTVERCI a OBINADLY ošetříte v podstatě všechno chirurgického rázu – zlomeniny, otevřené rány, zabodnutí různých předmětů do všech částí těla, atd. DESINFEKCÍ(překvapivě) rány můžete čistit, chystáte-li se ale na zimní výpravu, vzala bych místo klasických lékárenských čistidel lahvičku s vodkou. Při prochladnutí se panákem zahřejete, a v případě poranění si ránu alkoholem pěkně vyčistíte. RESUSCITAČNÍ ROUŠKA je velmi šikovná věc, má rozměr pár centimetrů, mnoho místa nezabere, nic neváží a uplatnění je snad z jejího názvu jasné.. Z mého pohledu základní věc každé lékárničky. TROJCÍPÝ ŠÁTEK se pro svou savost hodí pro stavění krvácení, ale můžete z něj udělat i obklad, když už pomineme jeho primární účel –  fixování končetin. Je lehký, pevný, moc se netrhá, bývá z měkkého a příjemného materiálu. MALÁ TRUBIČKA pravděpodobně překvapí většinu z vás, ale já osobně ji považuji za celkem důležitou součást vybavení lékárničky – a to pro zprůchodnění dýchacích cest. V mých dalších článcích se jejímu použití budu věnovat daleko daleko více a praktické použití samozřejmě podrobně vysvětlím.  A nyní k LÉKŮM. Nebudu vám tady vypisovat zkouškové otázky z farmakologie. Myslím, že snad každý si někdy vzal léky na bolest a každý ví, co mu zabírá. Neodpustím si ale malé kázání…. Nesprávně užité léky jsou jedy, a to, co pomáhá jednomu, může ošklivě ublížit druhému. Prášky, kterými si chcete lékárničku vybavit, by měl schválit lékař, a neměli byste je nabízet jiným… Jako výjimku bych snad jmenovala Zyrtec, což je antihistaminikum – lék, který tlumí alergické reakce, což se třeba v létě na rozkvetlých loukách může hodit.



Názorná ukázka:
Pro ilustraci uvedu příklad své minilékárničky určené pro pohyb ve městě. V peněžence s sebou nosím žiletku a trubičku od propisky, Zyrtec, na klíčích mám resuscitační roušku a přívěšek – rozbíječ skla a řezač pásů.
Ve městě se denně setkáváme s dopravními nehodami a já si lékárničku vybavila tak, abych mohla v případě svědectví pomoci – proto ta resuscitační rouška a řezač bezpečnostních pásů. Ten se dá rovněž použít k rozříznutí oblečení v případě nutnosti resuscitace.  Žiletka a trubička- nástroje pro zajištění dýchacích cest, o tom bude jednou článek. Zyrtec, jak jsem zmínila, proti alergickým reakcím.

Přehled užitečných materiálů  - převzato z webu www.shoparamedik.cz
 
 




















Žádné komentáře:

Okomentovat